Mehiläispölytys kannattaa

Mehiläispölytyspalvelu on viljelijöille helppo ja vaivaton tapa parantaa sadon laatua ja määrää. Pölytyksen arvo on moninkertainen mehiläisten tuottaman hunajan arvoon verrattuna.

Pölytys parantaa siementen ja hedelmien laatua sekä lisää niiden määrää. Hyvin pölyttynyt siemen, hedelmä tai marja kasvaa yleensä suuremmaksi ja tuulentuu tasaisemmin. Öljykasvien siementen öljypitoisuuden on havaittu nousevan hyvän pölytyksen ansioista. Huono pölytys saattaa aiheuttaa epämuodostuneita ja pieniä siemeniä ja hedelmiä; pahimillaan ne voivat jäädä kokonaan kehittymättä.

Mehiläiset ovat tärkeitä pölyttäjiä muun muassa öljypellavalle, härkäpavulle, kuminalle, tattarille, ja rapsille. Myös apilapellot hyötyvät mehiläispölytyksestä.

Pöytyspalvelua tarjoava mehiläistarhaaja vastaa pesien kuljetuksesta, hoidosta ja kunnosta. Pölytyspalvelusta peritään 60 - 150 € korvaus/kasvukaudelta, joka kattaa pesien kuljetuskustannukset sekä tarhajaan työajan palkkion. Pesien hunajasato kuuluu sopimusajalta mehiläishoitajalle.
Viljelijä maksaa siis korvausta mehiläispesien hoidosta sekä pölytyksestä. Tarhaaja huolehtii pesistä ja mehiläiset hoitavat viljely- tai puutarhakasvien pölytyksen.

Lähde ja lisätietoa ©SML pölytysesite 2012

 

Kuopion Seudun Pölytyspalvelut