Tiedottaminen tuottaa tulosta


Jos tiedät tai edes epäilet omien tai jonkun toisen tarhaajan pesien saaneen tartunnan, tai pesät sijaitsevat jonkun tautisen tarhan lähistöllä ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin jatkotoimenpiteitä varten. Vain yhdessä toimimalla saamme esikotelomädän aisoihin jo alkumetreillä!

Lähettämällä itse joka vuosi hunajanäytteen Ruokavirastoon olet hyvin perillä omien pesiesi tauti tilanteesta.

Vuonna 2023 Kuopion mehiläishoitajien yhdistys maksaa kullekin varsinaiselle jäsenelle viisi EKM näytteen kustannuksen (31,66 € alv 0). Jokainen tarhaava voi toki halutessaan ottaa enemmänkin näytteitä, mutta yhdistys maksaa tukea vain viidestä näytteestä. Ruokavirasto hinnasto: https://palvelut2.evira.fi/hinnasto/?p=elaimet&lang=fi#node-214

Näyte:

Hunajanäytteeksi lähetetään pesästä otettua hunajaa (talviruokaa) joko yksittäisnäytteenä tai korkeintaan 3 pesän yhteisnäytteenä. Paras näyte saadaan sikiökakun reunoilla olevasta hunajasta. Hunajaa lähetetään vähintään 2 ruokalusikallista/pesä. Näytteen voi lähettää missä tahansa puhtaassa purkissa. Muovipussissa lähettämistä ei suositella.

Lähetys:

Mehiläisnäytteille suunniteltu lähete liitetään huolellisesti täytettynä lähetykseen. Erittäin tärkeää on mainita tarhan pitopaikkatunnus tai osoite ja sijaintikunta esikotelomätätutkimusten yhteydessä. Näytteet voi lähettää postilähetyksinä, linja-autolla matkahuoltoon tai tuoda Kuopion toimipaikkaan. Helposti pilaantuvat näytteet on lähetettävä hyvissä ajoin viikolla, etteivät ne jää viikonlopuksi matkalle. Näytteiden lähetyskuluista huolehtii lähettäjä.

Näytteiden lähetysosoite:
Ruokavirasto Kuopio 

  • postiosoite: Ruokavirasto Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio (Näytteen voi ko osoitteeseen aulavahtimestarille käydä viemässä!)
  • linja-autorahti: Ruokavirasto Kuopio, Matkahuolto Kuopio
  • puhelinnumero osoitekorttiin 040 489 3384
 
Näytteiden lähettäjä saa aikanaan laskun ruokavirastolta. Sen maksettuaan hänen tulee lähettää kuittikopio ja tilitiedot yhdistyksen sihteerille mikäli hän haluaa yhdistykseltä EKM-tuen. 
Yhdistyksen sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. !